måndag 10 februari 2014

RECEPT > Knaprig müsli


JAG HAR EN barnslig fäbless för sån där knaprig müsli, som knastrar gôtt mellan tänderna när man äter den. Men sån är dyyr, om den ska hämtas hem från butikshyllan. Skitdyr, för att tala klarspråk. Så här enkelt lagar man sin egen:

Du behöver:

1 liter havregryn, gärna ekologiska även om de är dyrare, eller glu­ten­fria om behovet är påkallat
1-1,5 msk malen kanel

1 dl vatten, uppkokt och fortfarande varmt
1 dl honung (går lika bra med råsocker om du föredrar sånt)
0-0,5 tsk salt beroende på hur hälsosam du vill vara
3 msk neutral olja, förslagsvis kallpressad, ekologisk rapsolja


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Blanda havregryn och kanel.
Blanda vatten, honung och salt tills de två sistnämnda löst sig i vatt­net.
Rör i oljan.

Blanda torrvarorna med vätskan – riktigt ordentligt. Bred ut bland­ningen i en långpanna och torka den mitt i ugnen 20-25 minuter. Rör om med så där en 5 minuters mellanrum. Passa så att du inte bränner vid!

Låt svalna. Förvara i tätslutande burk. Gott att strö över efterrätter också, t.ex. för att piffa upp billigaste vaniljglassen. Ät och njut både av smaken och av hur ekonomisk du är ;o)

5 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott!!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är väldigt gott, och kan blandas med allt möjligt annat som också är gott. Torkad, hackad frukt, hackade nötter, diverse frön osv.

      Radera
  2. Åh, måste genast prova, eller genast och genast, när jag får tid är kanske rättare uttryckt. Här kör vi nåt liknande fast med koncentrerad äppeljuicekoncentrat. Sambon hottar i med nötter så han får ha det för sig själv. Förresten kom samme sambo hem med broschyrer över Åland och Roslagen inför ev cykelsemester i det väderstrecket.
    De allra vänligaste hälsningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju en smart idé, att använda någon form av juice istället för vatten + honung! Måste testas nästa gång :oD

      Företar ni en pedalresa till skärgården utgår jag från att du hör av dig, så att jag får en chans att bjuda på fika eller nå't som senkommet tack för plantor. Gissa om jag är nyfiken på hur rankspenaten kommer att ta sig nu i vår ...

      Radera
  3. Tja, varför inte? Om Hittarecept.se tror att mina påfund kan vara till någon nytta för andra så är det väl bara att gå med då :o)

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!